Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

‘Bæredygtig Business’ giver praktisk indføring i grøn omstilling til ledere

– Men det er ikke bare en kogebog, lyder det i Lars Konggaards anmeldelse.

'Bæredygtig Business' udkom 11. juni 2021 på forlaget Turbine.

I ‘Bæredygtig Business’, ny bog af Steffen Max Høgh og Simon Elsborg Nygaard, præsenterer forfatterne deres læsere for strategier, der kan fører virksomheder mod en mere bæredygtig strategi.

Bogen “henvender sig til ledere og andre nøglepersoner i en virksomhed, som ønsker at kombinere arbejdet med FN’s Verdensmål med en økonomisk rentabel forretning,” lyder bogens introduktion.

Hos Sustain Report har vi bedt Lars Konggaard, senior CSR-rådgiver hos CSR-Rådgivning.dk, om at læse og anmelde bogen og give et bud på, om den kan bruges i praksis.

Hvad er bogens styrker?

– Jeg synes det er en god, praktisk og også kortfattet grundvejledning i bæredygtighed, CSR og samfundsansvar i en kommerciel kontekst, siger Lars Konggaard.

Han tilføjer:

– Det er en god og grundig vejledning i, hvad du som leder, beslutningstager eller ejer kan gøre, når du går ned ad bæredygtighedsvejen. Og i det lys synes jeg faktisk, at de har lavet en rigtig god, fin og logisk og anvendelig opbygning af bogen.

Han tilføjer, at målgruppen er ramt godt.

CSR-eksperten fremhæver desuden afsnittet til slut i bogen om, hvordan man kommunikativt i sin virksomhed kan fremhæve flagskibsprojekter, altså projekter, hvor man gør det særligt godt.

– Det er et fabelagtigt godt råd, de giver her, siger Lars Konggaard og tilføjer:

– Samtidig holder de lige en pegefinger i vejret og lægger vægt på, at man ikke overkommunikerer og ikke greenwasher. Det budskab kan jeg enormt godt lide.

Læs også: Nogle virksomheder tænker måske, at de kan lurepasse. Men det er en fejlvurdering

Lars Konggaard fremhæver desuden hele den grundlæggende præmis for bogen.

– Det grundrationale, som hele bogen står på, nemlig, at der er ingen modstrid mellem at agere bæredygtigt og at tjene penge og skabe økonomisk vækst i virksomheden, synes jeg også kommer fint frem, siger han.

Hvad er bogens svagheder?

Nogle egentlig kogebog mener Lars Konggaard ikke ‘Bæredygtig Business’ er, for dertil mangler bogen flere konkrete mål. Samtidig mener han, at anden del af bogen, bortset fra sidste kapitel, bliver langt mere teoretisk, hvilket kan få nogle læsere til at stå af:

– Når man hopper ned kapitlerne 5, 6, 7 og 8, var det første, jeg tænkte, at nu begynder det at blive langhåret. Bogen bliver her mere teoretisk.

– Den første del af bogen er meget praktisk orienteret, og rettet godt mod den målgruppe, de skriver til. Men jeg vil tro, at de fleste vil have svært ved at få ret meget konkret ud af anden halvdel af bogen, siger Lars Konggaard.

Han tilføjer, at bogen bevæger lidt vel rigeligt på et metaniveau, som han ikke mener er særligt anvendeligt.

– Hvis jeg har svært ved at forstå det, vil jeg tro, at andre også kan have svært ved at forstå det.

Konklusionen

Alt i alt understreger Lars Konggaard, at bogen er velfungerende, og at især den praktiske del spiller.

– Det er en god bog, og der er ingen tvivl om, at fortfatterne ved, hvad de snakker om, siger Lars Konggard.

Han tilføjer:

– Jeg er også enig i, at hvis man tilgår bæredygtighed på den rigtige måde, kan man sagtens skabe sig en mindst lige så stærk økonomisk virksomhed, som inden man gik i gang. 

Er bogens pointer noget du kan genkende fra din rolle som CSR-rådgiver – fungerer de i praksis?

– Det synes jeg absolut, de gør. Rigtig, rigtig mange steder. Jeg er blandt andet glad for, at de har alle de primære emner inden for bæredygtighed med, når man ser på det i en kommerciel sammenhæng. De adresserer Verdensmålene, klima, cirkularitet i materialeflowet, ligestilling og anti-korruption og vand, der i verden, hvor der er mangel på det.

Læs også: Her er de fire største tendenser inden for bæredygtighed

Ville du anbefale en virksomhedsleder, der står over for grøn omstilling at læse ‘Bæredygtig Business’?

– Det ville jeg bestemt. Det skal måske ikke være den eneste bog, de læser, men den er afgjort værd at læse. Jeg ville måske også anbefale, at man læste nogle endnu mere værktøjsorienterede bøger.

Forsiden lige nu:

A: Et bæredygtigt Europa er et konkurrencedygtigt Europa

EUROPAVALG. Foruden den grønne agenda, er en vision om en forstærket industripolitik spydspids i Christel Schaldemoses (A) fokus op til EP-valget. Handelsaftaler udenom fremmede stater, et fælles europæisk klimamærke og lovgivning om kemiske stoffer er på tegnebrættet.

Seneste artikler:

Norlys snupper Arlas strategichef

Mikkel Pedersen har ledet Arlas globale strategikontor. Nu skal han sikre transformationen af Norlys’ energiforretning.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Discover more from Sustain Report

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading