Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

5 danske virksomheder er blandt verdens mest bæredygtige

Ørsted overtager i år tronen fra Chr. Hansen som den mest bæredygtige virksomhed i verden.

CEO for Ørsted Henrik Poulsen. Foto: Ørsted/Presse

I år træder Chr. Hansen et skridt ned af ranglisten til andenpladsen på listen over verdens 100 mest bæredygtige virksomheder. Førstepladsen overlades til landsmanden Ørsted, som sidste år var placeret på en fjerdeplads.

Det tredje danske virksomhedsnavn i toppen af ratingen er Novozymes på en sjetteplads. Novozymes er dermed højdespringeren med en placering som nummer 58 i 2019.

Men også to andre danske virksomheder, Vestas og Novo Nordisk er repræsenteret i top 100 som helholdsvis nummer 37 og nummer 71.

Det blev tirsdag offentliggjort på topmødet i Davos af Corporate Knights, der er et bæredygtighedsfokuseret medie- og analysefirma. Listen baserer sig på analyser af knap 7.400 virksomheder med omsætning på over en milliard dollar.

Omsætning fra vedvarende energi steg
Ørsted vinder blandt andet på at have øget sin omsætning fra vedvarende energi med ti procentpoint til 68,1 procent i 2019. Samtidig er CO2- og vandproduktiviteten steget med mere end 50 procent som følge af reduktioner i den samlede CO2-udledning og et lavere vandforbrug, oplyser Ørsted i en pressemeddelelse.

Det er første gang, at et energiselskab indtager førstepladsen, og Ørsted fremhæves blandt andet for at have gennemført en radikal transformation af sin forretning i retning af grøn omstilling.

For ti år siden kom 85 procent af den energi Ørsted producerede fra fossile brændsler og 15 procent fra vedvarende energi, da selskabet stadig hed DONG. I dag er de tal byttet om ligesom Ørsted har en målsætning om stort set at have CO2-neutral produktion og drift i 2025. I modsætning til mange andre selskaber, har Ørsted desuden en målsætning om at reducere CO2-udledningerne i sin leverandørkæde med 50 procent i 2032 sammenlignet med 2018.

Poulsen: CO2-reduktionen skal være central strategi for alle virksomheder
Corporate Knights vurderer i alt virksomhederne på baggrund af 21 KPI’er. Ud over at se på virksomhedernes forbrug af CO2, vand, affald og lignende, vurderes de også på deres leverandørkæde samt hvor meget skat de betaler, andelen af kvinder i bestyrelse og ledelse samt løngabet mellem den adm. direktør og den gennemsnitlige medarbejder.

Ørsteds adm. direktør Henrik Poulsen er stolt over, at Ørsted er kåret som verdens mest bæredygtige selskab, og han opfordrer sine direktørkollegaer til at være lige så ambitiøse.

– Ørsted er blevet en bæredygtig og rentabel virksomhed ved at gøre grøn energi til omdrejningspunktet i sin forretningsstrategi. Virksomheder, der ikke gør noget nu for at reducere deres CO2-udledning, risikerer, at deres forretningsmodel kommer under pres i fremtiden. Vi opfordrer alle virksomheder til at gøre reduktionen af deres CO2-udledning til en central del af deres strategi, siger Henrik Poulsen i en pressemeddelelse.

Han tilføjer:

– Vi har de grønne teknologier, der skal til for at kunne omstille de globale energisystemer. Lande og virksomheder skal arbejde sammen og træffe modige valg for at fremskynde den grønne omstilling, reducere deres udledning og begrænse den globale opvarmning til 1,5 °C. Det skylder vi efter min mening de nuværende og ikke mindst de fremtidige generationer.

Forbedringer hos Chr. Hansen rakte ikke til en førsteplads
Hos Chr. Hansen fremhæver adm. direktør Mauricio Graber, at bioscience-virksomheden har forbedret sig i forhold til sidste år.

– Vi har forbedret vores totale score på Corporate Knights’ bæredygtighedsindikatorer, og selv om det ikke rakte til en førsteplads denne gang, er vi stadig den mest bæredygtige virksomhed i verden inden for vores industri, siger han i en pressemeddelelse.

Chr. Hansen scorede blandt andet højt på sin miljømæssige præstation sammenlignet med konkurrenterne på områder som energi, CO2, vand og affald samt når det gælder andelen af kvindelige ledere.

Opfattelsen af at hensynet til bæredygtighed tærer på afkastet er ved at ændre sig hos investorerne og med god grund, ifølge Corporate Knights. Siden målingen første gang blev offentliggjort i 2005, har indekset med et afkast på 7,3 procent klaret sig en smule bedre end analysefirmaet MSCIs All Country World Index med et afkast på 7,0 procent.

Bæredygtige selskaber er langtidsholdbare
I forhold til det indeks har de 100 mest bæredygtige selskaber desuden et lavere løngab mellem direktører og medarbejdere (76:1 mod 302:1), flere kvinder i bestyrelserne (30% vs 24%) og flere kvindelige direktører (20% versus 17%). Derudover har de en næsten dobbelt så lang levetid som virksomhederne i MSCIs All Country World Index (83 år versus 49 år).

Aktieanalytikerne er dog stadig optaget af kvartalsrapporterne og straffede for nylig Chr. Hansen med et dyk på seks procent efter regnskabet for første kvartal. Og chefaktieanalytiker i Alm. Brand Markets, Michael Friis Hansen har tidligere udtalt, at bæredygtighedsmål ikke er det første, man kigger på som analytiker, selvom det er et vigtigt parameter.

– I en verden der bliver mere og mere reguleret, vil de virksomheder, der opfører sig ordentligt klare sig bedre. De undgår både det negative tryk der kan komme fra shitstorms, og de undgår også at blive ramt af nye reguleringer. Så der er et økonomisk rationale bag og derfor er investorerne også villige til at sænke deres afkastkrav til den type virksomheder, siger Michael Friis Jørgensen i et interview med Sustain Report.

Se detaljerede resultater ved at trykke på ‘free results’ her.

Forsiden lige nu:

A: Et bæredygtigt Europa er et konkurrencedygtigt Europa

EUROPAVALG. Foruden den grønne agenda, er en vision om en forstærket industripolitik spydspids i Christel Schaldemoses (A) fokus op til EP-valget. Handelsaftaler udenom fremmede stater, et fælles europæisk klimamærke og lovgivning om kemiske stoffer er på tegnebrættet.

Seneste artikler:

Norlys snupper Arlas strategichef

Mikkel Pedersen har ledet Arlas globale strategikontor. Nu skal han sikre transformationen af Norlys’ energiforretning.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Discover more from Sustain Report

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading