Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Danske virksomheder vil kunne høste frugterne af COP26

Disse sektorer vil især stå stærkt, ifølge eksperter.

Flere danske virksomheder står til at kunne nyde godt af COP26. Foto: elxeneize/iStock

Manges øjne er i disse uger rettet mod Glasgow i Skotland, hvor klimatopmødet COP26 begyndte søndag. I de kommende uger skal verdens ledere forsøge at komme med løsninger til den globale klimakrise.

Men afhængigt af, hvilke løsninger de kommer frem til, så kan det blive en fordel – eller en udfordring – for danske virksomheder.

Ifølge Trine Plambech, der er leder af forretnings- og forskningsområdet for Digital Grøn Omstilling hos Alexandra Instituttet, vil særligt én sektor kunne øjne store muligheder, når den nye dagsorden gryr.

– Dér, hvor man især kan se en mulighed og et behov, er i intelligent sektorkobling. Hvis vi skal nedbringe CO2-udledningen, så skal vi have sektorerne til at tale sammen på en helt ny måde, siger Trine Plambech.

Det intelligente energinet

Hos Alexandra Instituttet mærker de allerede nu en stor interesse fra virksomheder, der står over for deres grønne omstilling og søger rådgivning om den digitale omstillings muligheder.

Trine Plambech er leder af forretnings- og forskningsområdet for Digital Grøn Omstilling hos Alexandra Instituttet. Foto: Alexandra Instituttet

Trine Plambech fortæller, at dialogen mellem sektorerne vil kræve understøttelse fra digitale løsninger.

Det vil eksempel være at koble områder som el og transport, fjernvarme og el og Power-to-X og el.

– Hvor det digitale kommer ind, og hvor danske virksomheder har stort potentiale for at udvikle løsninger, er, hvis vi kan lave de algoritmer og løsninger, der skal til for at forstå og styre vores energinet.

Man skal blandt andet bruge det digitale til at forudse, hvor og hvornår energinettet bliver udfordret. Selvom det er noget der allerede findes i dag, vil det blive udfordret helt ekstremt, når energisystemet får mange nye aktører og decentrale energikilder.

Læs også: Her er de tre faktorer, der afholder virksomhederne fra grøn omstilling

Det vil, ifølge Trine Plambech, kræve nye digitale services, som der ikke findes i dag, men disse vil være altafgørende for, at man kan nå i mål med klimamålene. Og det vil desuden kunne udgøre et stort eksportpotentiale for Danmark at komme foran med den dagsorden. 

– Det er nødvendigt, at vi kan lave den her intelligens i nettet, for at vi kan få udnyttet det fulde potentiale i at koble de her sektorer sammen.

Scope 3 – en potentiel guldkalv

Men mens mange virksomheder i dag i højere grad kan tage ansvar for deres Scope 1-emissioner, altså de udledninger, der kommer direkte fra virksomhedens egen drift, så bliver det straks mere kompliceret, når man kommer ned til Scope 2 og ikke mindst Scope 3 – som for mange virksomheder står for en massiv del af de samlede udledninger.

Og her peger Trine Plambech på løsninger, der hjælper virksomhederne med at få styr på Scope 3.

– De virksomheder, der kan sælge de grønne løsninger, der kan hjælpe virksomheder med at reducere CO2-udledning koblet meget til 3’eren, har et stort potentiale.

Stor mulighed for danske virksomheder

Jacob Pedersen er aktieanalysechef hos Sydbank. Han peger på, at det kan blive til stor fordel for mange danske virksomheder, hvis man når konkrete planer i Glasgow i løbet af de kommende uger.

– Det er både flertallet af de danske børsnoterede virksomheder, og den skov af underleverandører, der leverer til dem, der kan blive påvirket. Så er der ingen tvivl om, at mere grøn profil, endnu flere politiske initiativer i forhold til at løfte bæredygtigheden, vil være rigtig godt for de danske selskaber.

Ifølge Jacob Pedersen flere danske virksomheder kunne få større ordrebøger, hvis der fra politisk hånd bliver skruet op for den grønne omstilling af energi.

Det vil i sagens natur være spillere som Vestas og Ørsted, fortæller Jacob Pedersen, men også mindre aktører, der eksempelvis arbejder med brint.

– Qua den meget langvarige politiske opbakning, der har været til det her herhjemme, er der mange danske virksomheder, der er gearet til det her, siger han.

En for alle – alle for en

Men ifølge Trine Plambech er det dog ikke alle virksomheder, der er lige klar til omstillingen, og tiden er løbet fra bare at “se hvad der sker”.

– De, der ikke gør noget, er i risiko for at blive hægtet af. Også selvom man lige nu måske er på en fin sti, så er vi et sted, hvor alle virksomheder skal træffe et bevidst valg om, hvordan man vil drive virksomhed i fremtiden, siger Trine Plambech.

Hun tilføjer, at den enkelte virksomhed kan ikke gøre det alene. 

– For at drive en sund og god virksomhed, er det ikke længere nok at være dygtig inden for egen matrikel.

Læs også: Dette skal vi holde øje med til COP26, ifølge Connie Hedegaard

Hun uddyber:

– Hvis man skal drive succesfuld forretning, kræver det nye digitale teknologier og know-how, i en skala som den enkelte virksomhed eller landmand ikke nødvendigvis har – og derfor er samarbejde og partnerskaber afgørende, siger Trine Plambech. 

Så her er man ifølge Trine Plambech nødt til at række ud og få hjælp – blandt andet de virksomheder, som har specialiseret sig i digitale løsninger, der kan afhjælpe Scope 3-udfordringerne.

Forsiden lige nu:

A: Et bæredygtigt Europa er et konkurrencedygtigt Europa

EUROPAVALG. Foruden den grønne agenda, er en vision om en forstærket industripolitik spydspids i Christel Schaldemoses (A) fokus op til EP-valget. Handelsaftaler udenom fremmede stater, et fælles europæisk klimamærke og lovgivning om kemiske stoffer er på tegnebrættet.

Seneste artikler:

Norlys snupper Arlas strategichef

Mikkel Pedersen har ledet Arlas globale strategikontor. Nu skal han sikre transformationen af Norlys’ energiforretning.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Discover more from Sustain Report

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading