Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Vækstfonden finansierer ud fra bæredygtighed

– Det er nødvendigt, hvis virksomhederne skal være relevante, siger CEO Rolf Kjærgaard.

Rolf Kjærgaard har været adm. direktør i Vækstfonden siden 2019. Foto: Vækstfonden

Den grønne dagsorden står højt på listen, når Vækstfonden skal bestemme, hvem der får en pose af guldet.

– Det gør det, dels fordi vi har nogle helt konkrete mandater, øremærkede indsatser, som skal være med til at skubbe på den grønne omstilling, dels fordi vi er af den klare overbevisning, at fremtidens virksomheder er grønne. Og det gælder virksomheder i alle brancher og alle størrelser og geografier, siger Rolf Kjærgaard, CEO for Vækstfonden, til Sustain Report.

Alene i 2020 finansierede den statslige investeringsfond 1.600 virksomheder. Siden etableringen i 1992 har Vækstfonden finansieret mere end 10.000 virksomheder for omkring 38 milliarder kroner.

I fondens halvårsrapport for de første seks måneder af 2021 lød det fra Vækstfondens formand, Tue Mantoni:

– Jeg glæder mig over, at Vækstfonden har finansieret 1.190 virksomheder det seneste halvår, og dermed har været med til at fastholde og skabe arbejdspladser landet over. Samtidig har vi skabt et overskud på 2,3 milliarder kroner, som kan finansiere endnu flere virksomheder og dermed mere vækst og fornyelse i Danmark.

Vækstfonden kunne samtidig præsentere et overskud på 2,3 milliarder kroner.

Fremtidens spinat skal dyrkes i tårne

I interviewet med Sustain Report peger Rolf Kjærgaard på Danmark som fødevareproducerende nation.

– Skal vi beholde vores styrkeposition i Danmark, skal vi omstille vores fødevareproduktion. Derfor er der brug for, at der sker noget på fødevareområdet., siger Rolf Kjærgaard.

Læs også: Årets leder ændrede holdning i klimakampen

Af samme grund dukker mange nye virksomheder op med teknologier, der skal fremme den grønne omstilling inden for fødevareproduktion og -håndtering.

– Vi finansierer ud fra tankegangen om, at alle virksomheder skal være bæredygtige, hvis de skal være relevante i fremtiden. Ellers vil deres bæredygtige konkurrenter løbe med kunderne og medarbejderne.

Ud fra den devise har Vækstfonden blandt andet givet støtte til softwarevirksomheden Too-Good-To-Go – en antimadspilds-app, hvor man som forbruger kan finde mad i butikker, bagerier eller restauranter, som ellers ville blive smidt ud.

Vækstfonden har også støttet Nordens største vertical farming-anlæg, der ligger i Høje Taastrup. Her dyrkes bladgrønt som krydderurter og spinat i højden, hvilket sparer både plads og vand i sammenlignet med almindelig dyrkning.

Vertical farming gør det også muligt at spare transport, fordi produktionen ikke fylder meget i landskabet. Dermed kan produktionen lægges tæt på, hvor maden skal bringes hen, i stedet for at det skal dyrkes i Sydeuropa eller andre steder i verden.

Fem brancher er nøglen til 90 procents reduktion

I september 2020 gik Danmarks Grønne Investeringsfond, DGI, i luften, og som en del af det, fik Vækstfonden sammen med DGI tildelt en ramme på 10 milliarder kroner, der skal fremme grøn omstilling.

Rolf Kjærgaard fortæller, at når Danmarks Grønne Investeringsfond skal prioritere sine investeringer, så er der især fem områder, som projekterne skal arbejde inden for.

Læs også: Vækstfondens 3 kriterier for investering af grønne milliarder

Det drejer sig om fødevarer, bygninger, energi, materialer og transport.

Reduktionspotentialet på de fem områder er enormt, og ifølge Rolf Kjærgaard er man lykkedes med at løse 90 procent af den nødvendige omstilling, hvis man lykkes med at drive grøn omstilling igennem på de fem områder.

– Da Vækstfonden og Danmarks Grønne Investeringsfond for halvandet år siden fik tildelt en ramme på 10 milliarder kroner som en del af Danmarks Grønne Fremtidsfond, sagde en hel del, der sagde til os: ”De penge får I slet ikke ud arbejde. Så mange projekter er der slet ikke”, siger Rolf Kjærgaard.

Han tilføjer:

– Vi er dog allerede forbi den første milliard, plus vi har en pipeline på yderligere to milliarder kroner. Så erfaringen er, at i takt med, at vi får demonstreret, at kapitalen er der, så får vi gang i en positiv spiral, som giver en selvforstærkende effekt.

Vækstfonden og Danmarks Grønne Investeringsfond hører under samme sekretariat.

En betroet opgave

Rolf Kjærgaard fortæller, at fondens arbejde med de mange milliarder er et arbejde som han går meget ydmygt til værks hver dag.

Hvordan ser du Vækstfondens rolle når det kommer til at fremme den grønne agenda?

– Den jeg ser som vigtig og betroet. At vi er blevet udstyret med et grundlæggende mandat fra regeringen, partierne, fra Folketinget og fra Danmark til at være med til at skubbe på den grønne omstilling og at være med til at komme med risikovillighed. Ikke mindst med et klart fokus på SMV’er.

Forsiden lige nu:

A: Et bæredygtigt Europa er et konkurrencedygtigt Europa

EUROPAVALG. Foruden den grønne agenda, er en vision om en forstærket industripolitik spydspids i Christel Schaldemoses (A) fokus op til EP-valget. Handelsaftaler udenom fremmede stater, et fælles europæisk klimamærke og lovgivning om kemiske stoffer er på tegnebrættet.

Seneste artikler:

Norlys snupper Arlas strategichef

Mikkel Pedersen har ledet Arlas globale strategikontor. Nu skal han sikre transformationen af Norlys’ energiforretning.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Discover more from Sustain Report

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading