Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Lego: Vi skal lege os til en bedre fremtid

Hos byggeklodsproducenten bruger man Verdensmålene til at underbygge sin bæredygtighedsmål.

Lego gemmer sig bag lågen til 10. december. Foto: Yuliya Kashirina/iStock

Der er 17 arbejdsdage i december, til juleferien begynder. Og 17 Verdensmål. Det kalder vist på en julekalender!

Hos Sustain Report og Science Report har vi i december således valgt at sætte fokus på FN’s Verdensmål – ikke mindst for at komme nærmere, hvordan I, vores læsere, kan bruge dem i praksis på jeres arbejdspladser. Vi taler derfor med en række interessante danske virksomheder og forskningsinstitutioner om deres arbejde med Verdensmålene.

Så velkommen til vores Verdensmålsjulekalender, hvor der bag dagens låge gemmer sig:

Lego

Kan man lege sig til en bedre og mere bæredygtig fremtid?

Det spørgsmål er udgangspunktet for en stor del af arbejdet på direktionsgangene hos Lego.

Her handler deres egne drømme nemlig ikke kun om rumskibe og magiske haver – men så alligevel. For når det kommer til at sætte bæredygtighedsmål, handler det hos Billund-virksomheden netop om at lege.

– Vi har en mission om at inspirere morgendagens “byggere”. Det betyder, at vi både arbejder for at skabe positiv impact på planeten og for at hjælpe børn med at udvikle de forudsætninger, de har brug for til at klare sig i fremtiden. De Verdensmål, vi har forpligtet os til, er dem, vi ser flugter med den mission, og som derfor kan give os den største impact som forretning, lyder det fra global press officer hos Lego Group, Benjamin Hjorth.

Læring gennem leg

Hos Lego fokuserer man på to af de 17 Verdensmål – mål nummer 4 om ‘Kvalitetsuddannelse’ og mål nummer 12, der handler om ‘Ansvarligt forbrug og produktion’.

Om broen til mål nummer 4 lyder det fra Benjamin Hjorth, at det ligger i forlængelse af Legos erklærede budskab om ‘Læring gennem leg’:

– Det går i spænd med vores mission om at inspirere og udvikle morgendagens “byggere” – børn – gennem leg. Vi tror på, at børn lærer bedst gennem leg, hvilket er derfor, vi går sammen med regeringer, organisationer og andre partnere for at indarbejde leg i uddannelse i de tidligere barneårs udvikling over hele verden.

Tesen er, at den måde helt små børn lærer på, minder om en videnskabelig tilgang til læring, og at evner som kreativitet, kritisk tænkning, samarbejde og problemløsning kan fremmes igennem barnets lege.

Mål 12, fortæller Lego, passer til forretningen, fordi det går hånd i hanke med Legos bæredygtighedsstrategi, der blandt andet indebærer, at man vil producere Legoklodser af mere bæredygtige materialer inden 2030.

Legoklodser af gamle plastikflasker

I juni lancerede Lego derfor sin første prototype på en byggeklods, der – selvom den ligner den klassiske klods til forveksling – i virkeligheden er noget helt andet.

Prototypen er nemlig bygget af plastaffald fra amerikanske genbrugsflasker.

Klodsen er mere specifikt produceret af polyethylenterephthalat, forkortet PET, som er et let genanvendeligt plastik i polyesterfamilien.

Læs også: Lego fremstiller klods af genanvendt plastik

Lego skrev i forbindelse med lanceringen, at de igennem de seneste tre år har testet mere end 250 variationer af PET-materialer og hundredvis af andre plastikkombinationer, inden de nåede frem til prototypen.

– Den største udfordring på vores bæredygtighedsrejse er at gentænke og udvikle nye materialer, der er lige så holdbare, stærke og af samme høje kvalitet som vores eksisterende klodser – og som passer med Lego-elementer, der er fremstillet igennem de sidste 60 år. Med den her prototype kan vi nu vise de fremskridt, vi gør os, lød det fra Tim Brooks, der er chef for miljøansvarlighed hos Lego-koncernen.

I gennemsnit giver en én-liters PET-flaske råmateriale nok til at producere ti styks 2×4-klodser.

Det er børnene, der skal arve planeten

Hos Lego ved man, at noget af de fine ved Verdensmålene er, at de skaber et fælles sprog på tværs af virksomheder og sektorer:

– Vi anser Verdensmålene for at være et stærkt redskab til at accelerere udviklingen inden for bæredygtighed fordelt over forskellige sektorer og virksomheder, og som kan forene dem med sammenlignelige mål, så de kan “join forces” og skabe udvikling på områderne, siger Benjamin Hjorth.

Han tilføjer, at forpligtelsen til Verdensmålene hos Lego starter med, at man har prøvet at vurdere, hvor man kan få den største impact i børns liv.

Hvad har det betydet for Lego, at I arbejder med Verdensmålene?

– Målene har hjulpet os med at forstærke og artikulere behovet og nødvendigheden af at levere dét impact, svarer Benjamin Hjorth.

Han tilføjer:

– Verdensmålene, som vi har forpligtet os til, går hånd i hånd med vores bæredygtighedsmission, som er at skabe en positiv forandring for børn – og at bygge en bedre verden som de en dag skal arve.

<strong>Jul i Verdensmålenes tegn</strong>

Det’ jul, det’ kool – og gennem hele december dykker Sustain Report og Science Report ned i, hvordan de store danske virksomheder og forskningsinstitutioner arbejder med FN’s 17 Verdensmål.

Her kan du se, hvem der har medvirket indtil nu.

1. FLSchmidt

2. Syddansk Universitet

3. LB Forsikring

4. VIA University College

5. Carlsberg

6. Grundfos

7. Danfoss

8. Lego

9. Aalborg Universitet

10. Chr. Hansen

11. Bang & Olufsen

12. Novozymes

13. Demant

14. Roskilde Universitet

15. Danmarks Tekniske Universitet

16. Better Energy

Forsiden lige nu:

DI-chefkonsulents mantra er “What would Connie do” 

PORTRÆT: Som chefkonsulent for Europapolitik i DI kæmper Charlotte Gjedde for at skabe rammevilkårene for, at virksomhederne bevæger sig i en grønnere retning. En stor del af svaret findes i EU og konkrete løsninger.

Seneste artikler:

Norlys snupper Arlas strategichef

Mikkel Pedersen har ledet Arlas globale strategikontor. Nu skal han sikre transformationen af Norlys’ energiforretning.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Discover more from Sustain Report

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading